Fundació Josep Pont i Gol: «Fem lloc als qui no tenen»

La Fundació Josep Pont i Gol (c/ Mas Abelló 13-15 de Reus) és una entitat de l’Arquebisbat de Tarragona erigida l’any 1998 que rep el nom del qui va ser arquebisbe de Tarragona del 1971 al 1983, el Dr. Josep Pont i Gol.

L’objectiu d’aquesta Fundació, que neix tant de les parròquies com de les comunitats de religiosos i de la Càritas Interparroquial de Reus, és respondre davant els problemes d’ordre social i cultural que pateixen un bon nombre de persones, fent lloc al qui no en té.

«L’àmbit d’actuació de la Fundació té lloc en tres barris de Reus, com són el barri Fortuny, el barri Montserrat i el de Sant Josep Obrer», explica en Xavier Sirolla, director des de l’any 2011, i se sosté gràcies a la tasca de prop de vint voluntaris, entre els quals s’inclou ell mateix i les germanes carmelites vedrunes i les filles de Sant Josep, que sempre col·laboren en tot allò que es necessita. La germana Carme n’és una. Ella porta un taller de confecció per a les dones immigrants —la majoria d’elles d’origen magrebí— que assisteixen a la Fundació. Sirolla calcula que unes 350 persones es beneficien dels diferents programes que posa a l’abast la Fundació Josep Pont i Gol. «El més important que oferim en aquests serveis són l’acollida i l’acompanyament», destaca.

La demanda d’acollir immigrants de diferents procedències va fer plantejar a la Fundació l’any 2002 la creació d’un programa anomenat Comunicació entre cultures que atén més de dues-centes persones majors de 18 anys: un espai d’alfabetització, per aprendre la cultura i conèixer la societat que els acull, i formació per al treball.

Per als infants i adolescents hi ha el programa Aixeca’t, adreçat a infants de 6 a 16 anys, un espai educatiu no formal que té lloc després de la jornada escolar, i el casal d’estiu.

També hi ha el programa de promoció de la dona, bàsicament la dona immigrant, un espai que inclou activitats molt diverses, organitzades a partir de les necessitats i interessos de les mateixes dones que sol·liciten acolliment i formació en un ambient de convivència i d’amistat entre persones que viuen en un mateix barri. Una vintena d’elles també participen en les classes de cuina impartides a la Fundació, una formació que és possible des de l’any 2004 gràcies al Pla Comunitari de la ciutat de Reus impulsat per l’àrea de benestar social.

Finalment, la darrera incorporació és el menjador social. Va néixer l’any 2013 i és un conveni de col·laboració entre Càritas, Benestar Social, la mateixa Fundació Pont i Gol i voluntaris i empreses que donen els aliments. Segons explica el director de la Fundació, s’ha arribat a un màxim de setanta usuaris que es beneficien d’aquest servei. «Els aliments els anem a buscar al menjador de Càritas que es troba al carrer Francesc Bartrina de la ciutat. Els infants i les famílies prenen el menjar en carmanyoles a casa mentre que d’altres persones mengen a la seu de la Fundació», diu.

Com a última tasca hi ha el programa de col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat perquè les persones es puguin reinserir a la societat a través del treball comunitari, com netejar el pati o petits arranjaments que cal fer a la Fundació.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sense categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.