«A través d’activitats educatives acompanyem els infants en el seu creixement personal»

Mertxe Martínez,
filla de la Caritat i directora de la Fundació Mn. Frederic Bara i Cortiella a Reus

Amb el lema «Obrim somriures», la Fundació Mn. Frederic Bara i Cortiella, amb seu a Reus (c/ Racona 3-5), és una fundació sense ànim de lucre que des de fa més de trenta anys està dedicada a l’acolliment i atenció de nens i nenes amb necessitats econòmiques, socials o familiars a través de diverses activitats educatives en el seu temps de lleure. La Fundació, tal i com marquen els seus estatuts, està gestionada per la Companyia de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül.

—En quin moment neix la Fundació Mn. Frederic Bara?

El Moviment Coordinat va ser fundat per Mn. Frederic Bara l’any 1981 a la ciutat de Reus, per tant ja són trenta-cinc anys de servei continuat. En un principi Mn. Frederic Bara va llogar un local per atendre un sector de la població que patia moltes necessitats: les persones d’ètnia gitana. Aleshores, amb un grup de dones, van organitzar uns sopars per als infants, es coneixia com a Moviment Coordinat de Promoció. Després ell es va encarregar de la capellania de l’Institut Pere Mata i va conèixer la comunitat de les filles de la Caritat, les quals tenim com a carisma l’atenció als més pobres i estem molt implicades en la qüestió social. És per això que ens va demanar de fer-nos càrrec d’aquest servei als infants. L’any 2002 es va constituir com a Fundació.

—Quins programes s’ofereixen?

L’activitat s’adreça a nens i nenes d’entre 4 i 17 anys amb escassos recursos socioeconòmics i amb estructures familiars carencials. En el temps de lleure dels infants els oferim un espai, on mitjançant activitats educatives, els acompanyem en el creixement com a persones.

A la Fundació tenim diversos programes. En l’atenció a la infància i adolescència hi ha el Centre Obert que, a través d’un centre d’interès, de dilluns a divendres a les tardes ofereix diverses activitats, com reforç escolar, de lectura, expressió corporal, informàtica i habilitats lingüístiques, entre d’altres. Ara estem treballant per a potenciar la intel·ligència executiva dels nens i nenes perquè siguin capaços de fer front als diferents reptes que la vida els plantegi.

Un dels objectiu que tenim és lluitar contra l’absentisme escolar. Hi ha molts infants que a casa no tenen l’espai adequat per a poder fer els deures quan arriben de l’escola, i aquí el troben.

Els dissabtes al matí participen en l’esplai, que té com a finalitat treballar l’educació en valors i les actituds positives amb els infants i adolescents des del món del lleure de cap de setmana.

També tenim un taller de reparació de bicicletes amb la finalitat d’oferir un espai acollidor de trobada, d’estímul i de motivació amb els nois que presenten més dificultats d’autoestima i adaptació a les activitats del Centre Obert.

I no ens podem oblidar dels voluntaris. Tenim un programa per a ells d’acollida, formació i seguiment.

—Atendre els infants també implica una relació estreta amb les famílies…

Exacte. És per això que treballem i acollim també les famílies partint de la seva situació real i posant els recursos necessaris per a millorar-la, també les impliquem en el procés socioeducatiu dels seus fills i en treballem la motivació. El programa Famílies pretén en definitiva millorar les relacions entre tots els membres de la unitat familiar. Aquest programa també contempla un servei de distribució d’aliments quinzenal, on se’ls lliura un lot d’aliments bàsics a través d’un sistema de punts. Ara també posarem a la seva disposició una dutxa perquè aprenguin a tenir cura de la seva higiene personal.

—Quantes persones formen part d’aquest projecte?

Comptem amb una cinquantena de voluntaris i sis educadors. Des de l’inici de curs al mes de setembre hem atès més d’un centenar d’infants, el 68% d’ells autòctons. Ara mateix hi ha nens que estan en llista d’espera.

Trobareu més informació al web www.fundaciobara.org

 

Exit mobile version