El Servei de Distribució d’Aliments (SDA) de Campclar, un servei a més de dues-centes famílies sense recursos

Un dels quaranta-quatre serveis de distribució d’aliments (SDA) a l’arxidiòcesi està ubicat al barri de Campclar, a Tarragona, al costat de l’església parroquial de Santa Tecla. L’SDA està obert cada dilluns i dijous, de 16.00 h a 18.00 h, i al llarg del mes rep unes dues-centes famílies.

Aquest Servei és un dels més recents de l’arxidiòcesi, ja que es va beneir i inaugurar el passat dia 13 de desembre. La posada en funcionament va ser possible gràcies a l’ajuda de l’empresa Arola, que cada dos anys escull un projecte i el subvenciona, a més d’implicar-hi els seus treballadors. Més d’un centenar dels treballadors de les diferents seus que té arreu l’Estat es van aplegar al barri per a pintar, pavimentar, transportar capses, instal·lar els llums i col·locar els aliments, entre d’altres, i així posar-lo en funcionament. Com a detall curiós, l’edifici ha guanyat el primer Premi Ex-Aequo en la categoria d’edificis d’ús públic de la IX Biennal Alejandro de la Sota en la Mostra d’Arquitectura de Tarragona.

José Ramón Bahillo, el responsable d’aquest SDA, ens explica que cada persona o família només hi pot acudir un cop al mes, el dia que se’ls assigna des del despatx parroquial. Sense aquesta visita prèvia al despatx per a avaluar la situació personal i laboral de cada cas és impossible accedir-hi. «Només hi poden accedir persones empadronades al barri de Campclar i se’ls demana tota mena de documentació que acrediti que necessiten realment aquest ajuda.» La Queen és una de les usuàries d’aquest servei. És de Nigèria, fa catorze anys que és aquí a Catalunya i té quatre fills. Un dilluns al mes va a l’SDA per a poder recollir els productes que els seus vint-i-sis punts li permeten. Quan arriba, una voluntària de Càritas l’acull i l’acompanya a través de les diferents prestatgeries de l’SDA perquè triï els productes. Cada persona usuària té una fitxa personal on hi consten les seves dades, com per exemple les vegades que hi ha anat i els productes que ha triat. D’entre els productes hi trobem llegums, llet, sucre, pasta, conserves, sucs, fruita, farinetes per als infants, productes d’higiene personal i també alguns productes que es mantenen en fred com pot ser carn, peix o ous.

El compromís del voluntariat

Una tasca clau la duu a terme l’equip de voluntaris que, gràcies a la seva indefallent col·laboració, fan que el projecte sigui possible. «Aquest SDA atén de mitjana entre vint i vint-i-cinc famílies cada dia que obre i som un equip de dotze voluntaris, sis els dilluns i sis els dijous», explica Bahillo.

Felipa Martínez n’és una des de fa quatre anys. Ella va començar col·laborant puntualment amb Càritas a través d’una religiosa que coneixia a la Parròquia. Quan es va quedar vídua va intensificar aquest voluntariat i ara col·labora els dilluns i dijous, i també els dimecres, que és el dia que cal anar al Banc d’Aliments per a recollir els productes i organitzar-los. Martínez explica que la relació amb les companyes és excel·lent tot i que amb els usuaris a vegades es donen situacions difícils. Un 70% són immigrats, la majoria musulmans, i molts no entenen l’idioma, fet que dificulta la comprensió i el diàleg.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sense categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.