L’activitat que desenvolupa l’Església. L’Església estalvia diners a la societat?

Amb absoluta rotunditat podem assegurar que efectivament l’Església estalvia molts diners a la societat. Escapem habitualment a qualsevol valoració que faci referència a xifres econòmiques, considerem que el que ens mou està per damunt del que és mundà, que el missatge del qual som dipositaris, la Bona Nova, canvia el cor de les persones que el reben i que per aquest motiu, com el que importa és donar-nos als altres, les xifres no han de justificar la nostra acció. Certament, l’acció de l’Església està per damunt d’una xifra, però actualment la societat demana informació i per tant és important fer conèixer les nostres dades, sobretot perquè són sorprenents. Poques entitats poden estar tan orgulloses de publicar xifres tan importants com les nostres. Són xifres que justifiquen la nostra tasca des d’un altre punt de vista, no sols som els que més ajudem els altres, també som curosos en la gestió dels diners que es destinen a totes les activitats, perquè som conscients que els diners no són nostres, sinó d’aquells que ens els confien per tal que s’adrecin de la millor manera als qui els necessiten i a les activitats que tenim encomanades.

Qui són? Són més de 278.000 persones a tot l’Estat que cada dia estan al servei dels altres: 59.000 religiosos, 19.000 mossens, 100.000 catequistes, 78.000 voluntaris de Càritas, 5.000 de Mans Unides i 13.000 missioners, entre d’altres.

Què fan? Cada any 146.000 persones són acompanyades en hospitals amb l’ajut de 800 voluntaris. En els centres penitenciaris, 147 capellans i 3.100 voluntaris donen esperança a 66.765 reclusos de 83 centres. 254.222 nens són batejats, se celebren cada any 250.000 primeres comunions, 118.000 joves són confirmats, se celebren més de 9 milions de misses i 7,5 milions de persones hi assisteixen regularment. Mitjançant Càritas (6.000 Càritas parroquials) i Mans Unides, més de 325 milions d’euros de donatius rebuts es destinen a l’activitat caritativa i assistencial, s’ajuda més de 5 milions de persones des de Càritas i més de 3 milions des de Mans Unides. Mossens i voluntaris dediquen 48 milions d’hores a l’activitat pastoral, si aquestes hores es contractessin al mercat costarien 2.038 milions d’euros, el cost per a l’Església és de 886 milions, que representen 1.152 milions d’euros d’estalvi. Els nostres 2.453 centres educatius estalvien a l’Estat 2.850 milions d’euros, que és el que costen de menys les places d’un centre concertat respecte a un de públic. Pràcticament 1 milió i mig d’alumnes es formen en centres catòlics i any rere any continua creixent aquesta xifra.

I la nostra tasca cultural? 3.166 béns immobles d’interès cultural pertanyen a l’Església, dels quals 44 són patrimoni de la humanitat i 22 estan vinculats a l’Església. L’impacte econòmic de les catedrals es va valorar per la Consultora PwC en 411 milions d’euros que han revertit en les ciutats que les allotgen: per cada 1.000 visitants de les catedrals es creen 1,34 treballs.

En definitiva les nostres xifres no deixen lloc al dubte: som molts, ajudem a molts i difícilment ningú ho faria millor que nosaltres, perquè en realitat les xifres ens importen poc i el que estimem són les persones. Expliqueu-ho a tothom.

Daniel Sobradillo Cardona, ecònom diocesà
Full Dominical, 29 de maig de 2016

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.